Tuesday, July 7, 2009

Resepi Nasi Beriyani Simple



Beriani Berempah Mudah

Bahan-Bahan:


2 camca besar minyak sapi

1 camca teh jintan manis

1 biji bawang besar, dihiris

225 gm beras Basmathi, dibasuh dan sejat

1 camca besar rempah kari daging

350 ml air panas

4 cm kulit kayu manis

50 gm kismis

8 biji pelaga, diketuk

½ camca teh serbuk kunyit

50 gm kepingan badam

Cara:

  1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk.
  2. Tumis jintan manis dan bawang besar hingga perang.
  3. Masukkan beras dan rempah. Kacau sebati.
  4. Masukkan air kulit kayu manis, kismis, pelaga dan serbuk kunyit.
  5. Masak di atas api sederhana hingga air beras kering.
  6. Tutup periuk dan perlahankan api. Biarka hingga nasi betul-betul masak.
  7. Apabila nasi masak hidangkan di dalam pinggan dan tabur kepingan badam.

2) Nasi Beriyani Biasa:

Bahan2:
- 400 g beras (dibasuh dan disejat)
- sedikit minyak zaitun (atau butter, minyak sapi)
- 1 bij bawang besar (dihiris)
- 4 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga cengkih
- 1 camca teh garam masala
- ½ camca teh serbuk kunyit
- 2 biji cili padi
- 4 sudu besar yogurt asli
- 150 mlm susu cair (dihiris)
- sedikit garam dan gula

Cara Menyediakan Nasi:
- panaskan minyak
- tumis bawang, pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga naik bau
- masukkan yogurt, garam masala, kunyit, garam, gula dan gaul seketika
- masukkan sedikit air dan cili padi
- masukkan beras dan susu. Tambah air jika perlu.

Untuk lauk:

Bahan2:
- 1 kilo ayam (dipotong dan dibasuh)
- 1 ½ ulas bawang besar
- 3 bawang putih
- sedikit halia
- 1 btg serai
- 6 sudu besar rempah kari daging
- madu (atau gula) dan garam
- sedikit serbuk cili (atau cili padi)
- 7 sudu besar yogurt asli (atau santan, susu cair)
- 2 kuntum bunga cengkih

Cara Menyediakan Lauk:
- semua bahan(kecuali ayam) dikisar halus
- ayam diperap dalam bahan2 tadi selama 1 jam kemudian diletak dalam dulang oven
- masukkan dalam oven selama 40 minit, suhu 200°.

Salad:

Bahan2:
daun salad
tomato
timun
bawang (jika mahu).

Cara2:
- kesemua sayur dihiris dan diletakkan dalam mangkuk.
- masukkan sedikit garam, minyak zaitun dan jus limau.


p/s: - Untuk nasi, boleh juga dimasukkan daging lembu atau daging kambing dan pelu dimasak sebelum dimasukkan beras.

No comments:

Post a Comment

Salam untukmu

Dear all,


Click here for Myspace Layouts

.:Secret.: