Beriani Berempah Mudah | ![]() |
Bahan-Bahan:
2 camca besar minyak sapi
1 camca teh jintan manis
1 biji bawang besar, dihiris
225 gm beras Basmathi, dibasuh dan sejat
1 camca besar rempah kari daging
350 ml air panas
4 cm kulit kayu manis
50 gm kismis
8 biji pelaga, diketuk
½ camca teh serbuk kunyit
50 gm kepingan badam
Cara:
- Panaskan minyak sapi di dalam periuk.
- Tumis jintan manis dan bawang besar hingga perang.
- Masukkan beras dan rempah. Kacau sebati.
- Masukkan air kulit kayu manis, kismis, pelaga dan serbuk kunyit.
- Masak di atas api sederhana hingga air beras kering.
- Tutup periuk dan perlahankan api. Biarka hingga nasi betul-betul masak.
- Apabila nasi masak hidangkan di dalam pinggan dan tabur kepingan badam.
2) Nasi Beriyani Biasa:
Bahan2:
- 400 g beras (dibasuh dan disejat)
- sedikit minyak zaitun (atau butter, minyak sapi)
- 1 bij bawang besar (dihiris)
- 4 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga cengkih
- 1 camca teh garam masala
- ½ camca teh serbuk kunyit
- 2 biji cili padi
- 4 sudu besar yogurt asli
- 150 mlm susu cair (dihiris)
- sedikit garam dan gula
Cara Menyediakan Nasi:
- panaskan minyak
- tumis bawang, pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga naik bau
- masukkan yogurt, garam masala, kunyit, garam, gula dan gaul seketika
- masukkan sedikit air dan cili padi
- masukkan beras dan susu. Tambah air jika perlu.
Untuk lauk:
Bahan2:
- 1 kilo ayam (dipotong dan dibasuh)
- 1 ½ ulas bawang besar
- 3 bawang putih
- sedikit halia
- 1 btg serai
- 6 sudu besar rempah kari daging
- madu (atau gula) dan garam
- sedikit serbuk cili (atau cili padi)
- 7 sudu besar yogurt asli (atau santan, susu cair)
- 2 kuntum bunga cengkih
Cara Menyediakan Lauk:
- semua bahan(kecuali ayam) dikisar halus
- ayam diperap dalam bahan2 tadi selama 1 jam kemudian diletak dalam dulang oven
- masukkan dalam oven selama 40 minit, suhu 200°.
Salad:
Bahan2:
daun salad
tomato
timun
bawang (jika mahu).
Cara2:
- kesemua sayur dihiris dan diletakkan dalam mangkuk.
- masukkan sedikit garam, minyak zaitun dan jus limau.
p/s: - Untuk nasi, boleh juga dimasukkan daging lembu atau daging kambing dan pelu dimasak sebelum dimasukkan beras.
No comments:
Post a Comment